tisdag 29 juni 2010

Äntligen sommarlov!?

Skolavslutning! Finklädda barn, blommor och blad, pyntat i klassrum, idrottssalar och kyrkor, sång och musik och massor av föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar på plats för att fira, fotografera och fälla en tår. Äntligen ska det bli sommarlov!!! Som vi har längtat, som vi ska njuta, NU ska vi ha härligt och umgås, göra roliga saker, lära oss simma, äta god mat, besöka spännande platser och människor, läsa intressanta böcker, skriva långa brev, dela schyssta bilder, bygga lådbil och utforska naturen. Det är många, långa underbara veckor kvar innan skolan börjar igen.



Vem känner inte igen sig? Precis som när vi själva var barn minsann och visst är det fint, tryggt och så lätt att delta i, nåt vi gärna tar ledigt från jobbet för att kunna vara med om, för vi känner ju så väl igen oss. Det är en fin tradition vi har! Nåt bra! Nåt viktigt! ... Eller?

Naturligtvis är jag också där. Visst spricker jag av stolthet när arvingen går fram för att sjunga eller spela flöjt. Visst är alla barnen ohyggligt söta och charmiga. Visst är fröken fin och visst är det härligt att få sjunga de fina sommarsångerna.

Men de senaste åren har jag gått på avslutningar med en obestämbar känsla av att det är nåt som inte riktigt stämmer. Känt mig obekväm, ja rent av lite irriterad över den nära nog hysteriska stämning som uppstår när horder av anhöriga trängs för att få sittplats, ta det bästa fotot av just sitt barn. Konfunderad över all denna uppmärksamhet och hur just denna dag av alla dagar på terminen upphöjs till något så speciellt.

Känslan har varit ganska påtaglig och fått mig att börja fundera. Hur tolkar egentligen barnen allt detta? Vad tänker de att vi vuxna tänker om skolan? Vilka signaler sänder det till dem? Vad tänker de om vad vuxna tycker är värt att uppmärksamma? Om vad som är svårt och lätt? Roligt och trist? Spännande och ointressant? Viktigt och oviktigt?

...

Skolstart! Finklädda barn, blommor och blad, pyntat i klassrum, idrottssalar och kyrkor, sång och musik och massor av föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar på plats för att fira, fotografera och fälla en tår. Äntligen ska det bli hösttermin!!! Som vi har längtat! Som vi ska njuta! NU ska vi ha härligt och umgås, göra roliga saker, sporta, äta god mat, besöka spännande platser och människor, läsa intressanta böcker, skriva långa brev, dela schyssta bilder, bygga lådbil och utforska naturen. Det är många, långa underbara veckor kvar innan skolan slutar igen.

Svart eller vitt? Säkert inte, men det kan vara värt att tänka vidare på en stund medan man njuter av en underbar sommarkväll på sin veranda, balkong, båt, brygga, sten, ö, strand, stubbe, ljugarbänk … eller var man nu än befinner sig denna fantastiska tid på året som vi alla kallar SOMMAR!